Vigtigheden af videnskaben!

I dag har jeg haft et aha-øjeblik! Jeg bruger time efter time på at holde mig opdateret indenfor videnskaben. Men det er gået op for mig at vigtigheden af videnskaben, når vi taler hjælp til adfærdsændring, er virkelig svær at forstå. 

Træning er træning, og har hunden ingen særlige adfærdsudfordringer, så er træning som regel alt rigeligt. Men når der er behov for hjælp til uønsket adfærd, så betyder det næsten ALT, at forstå videnskaben. 

Du er nødt til at forstå årsagen til og funktionen af den uønskede adfærd. Hvis du vil hjælpe hunden på en etisk måde. Ingen adfærd sker i et tomrum!

Har du f.eks. en hund, der ikke er motiveret på træningspladsen, så er det vigtigt at forstå, om det ”bare” er fordi hunden keder sig. Eller om det er fordi hunden er utryg! Det er to vidt forskellige måder, du skal ”løse” problemet på. Eller mere præcist hjælpe hunden på!

Og hvad har det så med videnskaben at gøre? Lad mig tage et eksempel, f.eks. hører jeg ofte, ”min hund er ikke madmotiveret”. Jeg kan afsløre, alle hunde kan motiveres med mad, alt andet strider mod evolutionens love, med mindre en af disse ting er i spil:

- Kronisk stress

- Konteksten er for svær

- Ikke sulten

- Noget andet er mere motiverende

- Medicinske problemer

Måske i bund og grund et ret nemt eksempel? Videnskaben fortæller dig noget så simpelt som, at alle levende individer er motiveret af mad, med mindre der er et problem. Er din hund ikke madmotiveret, er der grund til at være nysgerrig. 

Udfordringen kan være alt lige fra lade være med at give din hund et fuldt måltid inden træning, til at din hund har et alvorligt trivselsproblem.

Videnskaben er vigtig for at hjælpe din hund på en måde, der er sund for hundens mentale helbred - både her og nu, men også på lang sigt! Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvad det er for nogle procedurer, der er gang i! Er din hund glad og mæt eller f.eks. lukket ned som følge af stress og angst.

Jeg håber, at jeg har løftet en lille flig af, hvorfor videnskaben er vigtig, når vi taler hjælp til adfærdsændring! Det betyder alverden