Hvordan ved du, om du har

en stresset hund?

hvad kan du gøre ved det?

Oplevelsen af stress hos hunde hænger tæt sammen med deres evne til at håndtere de udfordringer, de møder i hverdagen. Hunde, der er i stand til at tilpasse sig både følelsesmæssigt og adfærdsmæssigt i forhold til stressfaktorer, vil opleve mindre stress. Denne evne til at tilpasse sig er en vigtig del af den adfærdsrådgivning, jeg tilbyder. Jeg arbejder med at give hundene de nødvendige forudsætninger for at kunne reagere hensigtsmæssigt i stressede situationer og skabe balance og trivsel.

Stress er mange ting – og der er både god og dårlig stress. Stress er først problematisk, når den er langvarig eller for intens, og der ikke er mulighed for tilstrækkelig restitution. Dette er den situation, som vores hunde ofte har behov for hjælp til at håndtere.


Mange hundeejere overser, at deres hund er stresset. Måske har du lagt mærke til, at din hund har svært ved at finde ro og slappe af, men du forstår ikke hvorfor. En stresset hund kan have både fysiske og adfærdsmæssige symptomer, som ofte bliver misforstået eller tolket som dårlig opførsel.


Men dårlig stress er ikke kun en midlertidig reaktion – det kan blive en varig tilstand for din hund, hvis hunden gentagne gange udsættes for belastende situationer uden at få mulighed for at restituere. Hvis du oplever, at din hund stresser på tur, reagerer voldsomt, når der er gæster, eller har svært ved at finde ro i hjemmet, er det vigtigt at tage hånd om problemet.


I denne guide vil jeg forsøge at besvare følgende spørgsmål:


  • Hvad er symptomerne på en stresset hund?
  • Hvorfor bliver hunde stressede?
  • Hvordan hjælper du en stresset hund?
  • Hvad kan du gøre, hvis din hund stresser på tur eller når der er gæster?
  • Hvordan ser en vellykket stressbehandling ud?


Lad os dykke ned i det!


Hvad er symptomerne på en stresset hund?

En stresset hund viser ofte tegn på uro og ubehag, men symptomerne kan variere meget fra hund til hund. Nogle af de mest almindelige symptomer på en stresset hund inkluderer:


  • Konstant gøen eller piben
  • Overdreven slikken eller kløen
  • Hyperaktivitet og rastløshed
  • Manglende evne til at slappe af
  • Hurtig vejrtrækning uden fysisk aktivitet
  • Aggressiv adfærd overfor andre hunde
  • Ødelæggelse af ting i hjemmet
  • Problemer med renlighed
  • Ingen interesse for mad/godbidder


Det kan være frustrerende at opleve, at ens hund ikke kan finde ro – men husk, at din hund ikke gør det for at være uartig. Du skal se din hunds adfærd som en måde at kommunikere på.


Samtidig vil din hund mærke, hvis du selv bliver frustreret eller stresset, og dette kan forværre situationen. Når du er stresset, kan det smitte af på din hund, og hunden kan reagere med endnu mere uro og stress. Samtidig vil din hund mærke, hvis du selv bliver frustreret eller stresset, og dette kan forværre situationen. Når du er stresset, kan det smitte af på din hund, og hunden kan reagere med endnu mere uro og stress.


Hvorfor bliver hunde stressede?

Der er mange grunde til, at en hund kan udvikle stress. Grundlæggende er der to ting, der har afgørende betydning for, om en hund er sårbar overfor længerevarende stress – arv og miljø, både tidligere og nuværende.

Ofte handler det om en kombination af miljømæssige faktorer og hundens individuelle temperament. Nogle af de mest almindelige årsager, som du kan gøre noget ved, er:


Understimulering

I en moderne, travl hverdag kan det være svært at finde tid til at give din hund den nødvendige mentale og fysiske stimulation. Hunde, der ikke får tilstrækkelig udfordring og aktivitet, kan opleve stress, frustration og kedsomhed.


Overstimulering

Hvis din hund får for mange indtryk på én gang, kan det føre til stress. Det kan f.eks. ske, hvis din hund bliver overvældet på gåture, fordi hunden konstant bliver mødt af andre hunde, cyklister eller ukendte lyde.


For meget alene-hjemme tid

Hunde er sociale dyr, og hvis de tilbringer for meget tid alene uden den rette træning, kan det føre til stress og separationsangst.


Manglende forudsigelighed i hverdagen

Hunde trives med rutiner. Når de ikke ved, hvad der skal ske, eller hvis deres omgivelser konstant ændrer sig, kan det skabe utryghed og stress.


For lidt hvile

Hvis hunden ikke får tilstrækkelig hvile, kan det øge stressniveauet. Sørg for, at der er ro i hjemmet, så hunden kan få den nødvendige søvn og slappe af uden at blive forstyrret. På den anden side kan nogle hunde også have problemer med søvnen – måske fordi de ikke får tilstrækkelig mental eller fysisk stimulans, hvilket kan føre til overskud af energi og øget stress.


Utrygge situationer

Hvis din hund stresser når der er gæster, kan det være fordi, hunden føler sig usikker eller overstimuleret. Hunden kan enten forsøge at trække sig væk eller reagere ved at hoppe op, gø eller løbe rundt.


Helbredsmæssige problemer

Stress kan også skyldes helbredsmæssige problemer, som smerte eller sygdom. Den eneste måde, som hunde kan kommunikere smerter og ubehag på er gennem adfærd



Hvordan hjælper du en stresset hund?

Hvis din hund er stresset, er det vigtigt at tage hånd om problemet hurtigst muligt.

Adfærdsbehandling af en stresset hund handler ikke kun om træning, men også om at skabe de rette betingelser for, at hunden kan finde ro.

Reducér stressfaktorer

Først og fremmest skal du identificere, hvad der udløser din hunds stress. Er det bestemte lyde, gæster, gåture eller andre hunde? Når du ved, hvad der stresser din hund, kan du begynde at tilpasse miljøet, så din hund ikke konstant udsættes for overbelastning.


Giv hunden en fast rutine

En fast daglig rytme hjælper din hund med at føle sig tryg. Prøv at gå tur, fodre og træne på nogenlunde samme tidspunkter hver dag.


Skab et trygt fristed

Hunde har brug for et sted, hvor de kan trække sig tilbage og være uforstyrrede. En hundekurv i et roligt hjørne af hjemmet kan være en stor hjælp. Det er vigtigt, at du respekterer dette fristed og ikke går hen til hunden og forstyrrer, når hunden har søgt ro og tryghed.


Arbejd med mental aktivering

En stresset hund har ofte brug for en god balance mellem fysisk aktivitet og mental stimulation. Giv hunden mulighed for at udtrykke naturlig adfærd, som næsearbejde og problemløsning


Lær din hund at finde ro

Træning i at slappe af er vigtig. Dette kan gøres gennem træningsprogrammet ”Hund i Ro!”, der er for hunde, der har behov for hjælp til at falde til ro og kan sammenlignes med et meditationsprogram for hunde.

Det er hverken dyrt eller svært at blive en glad hundeejer igen!

Vejrtrækning som værktøj til ro og kontrol

En effektiv metode til at bryde denne negative spiral er box breathing. Box breathing er en simpel, men kraftfuld teknik, der hjælper med at reducere stress og øge følelsen af ro.

Teknikken, som ofte bruges af specialstyrkerne i militæret til at bevare roen og fokus i pressede situationer, fungerer ved at skabe en bevidst, kontrolleret vejrtrækning.

Det går ud på at trække vejret langsomt og dybt i et mønster af fire faser:


  1. Indånd gennem næsen i 4 sekunder
  2. Hold vejret i 4 sekunder
  3. Udånd gennem munden i 4 sekunder
  4. Hold vejret i 4 sekunder


Gentag processen i et par minutter, og du vil hurtigt mærke en rolig effekt på dit eget nervesystem.

Denne ro kan smitte af på din hund, som vil kunne mærke, at du er mere afslappet og tryg. Hvis du øver box breathing regelmæssigt, vil både du og din hund lære at reagere mere balanceret på stressende situationer og undgå den negative spiral af gensidigstress.




Case Study: Luna – fra stresset til tryg og rolig

Luna, en 4-årig hund, kæmpede i lang tid med stress, især når hun var ude at gå tur. Hun havde svært ved at stoppe op og slappe af og reagerede ofte med gøen og hyl, når hun mødte mennesker.


Efter en målrettet træningsproces begyndte Luna at håndtere sine triggers bedre. En dag mødte hun en ung mand, som tidligere ville have udløst en voldsom reaktion. Men denne gang blev hun stående roligt og hilste afslappet. Ejerens oplevelse af denne ændring var en øjenåbner: Luna var blevet mere selvsikker og mindre påvirket af stress.

Hvordan lykkedes det?

  • Fokus på behovsopfyldelse
  • Forståelse af Lunas stressniveau
  • Gradvis eksponering for Lunas triggers
  • Tryghed og konsekvent træning


Kontakt professionel adfærdsrådgiver Rikke Svensson


Er du klar til at hjælpe din hund?

Hvis din hund kæmper med stress, er der heldigvis meget, du kan gøre for at hjælpe hunden. Med den rette tilgang kan du give din hund et roligere og tryggere liv.


Vil du vide mere om, hvordan du kan arbejde med din hunds stressniveau? Kontakt mig i dag for et gratis, uforpligtende onlinemøde, hvor vi sammen kan finde den bedste løsning for dig og din hund.


Jeg glæder mig til at hjælpe dig!

Kontakt professionel adfærdsrådgiver Rikke Svensson

Kontakt professionel adfærdsrådgiver

Rikke Svensson