”Jamen er det ikke helt fantastisk, tænk engang, Meeko kan mærke, hvornår han er tryg ved at gå på trappen eller ej”. Sådan siger jeg til min veninde, mens jeg forklarer, at nogle gange går Meeko bare op og ned ad trappen, og andre gange står han og venter, til jeg kommer og støtter ham. 

Meeko er en ældre hund, så det er helt forventeligt, at det kan være svært at gå på trappen! 

Jeg fortsætter og siger til min veninde, ”det kræver da rimeligt meget, altså sådan rent kognitivt, at regne ud, at han nogen gange har brug for hjælp og andre gange ikke”! 

Jeg har tænkt en del over den snak, som jeg havde med min veninde i går. Jeg synes simpelthen, at jeg totalt undervurderer Meeko. Hvorfor i alverden skulle en ældre hund ikke have både erfaring og evne til at mærke på sin krop, og om han er tryg ved at gå på trappen eller ej? 

Jeg undervurderer faktisk også min egen træning. Det er jo det jeg arbejder med og også prøver at lære mine kursister. Værdien af kommunikation via dialog. At lære hunden at sige ja eller nej, - når der kan være et reelt valg -, i en masse helt almindelige hverdagssituationer: håndtering, gå forbi en gøende hund, gå på en trappe osv. 

Det er jo langt fra det samme, som at vi mennesker læser hundens kropssprog og træffer beslutninger ud fra det. Det er kun en lille del! 

Dialog betyder, at hunden i mange hverdagssituationer, som f.eks. ift. Meeko og trappen, får medindflydelse og reelle valg, som hunden kan udtrykke.

Og jeg er fuldstændig overbevist om, at det er livskvalitet. For trappen fører nemlig ud til haven, som Meeko elsker at være i. Så når vejret er godt, kan Meeko løbe ud og ind, som det passer ham – enten med eller uden hjælp. Og det er da fantastisk! 

(Til mine kursister: Det er jo netop dialog, det handler om, når du tilbyder din hund en leg som f.eks. Op & Ned, eller Whiplash Turn, hvor du via legen kan spørge din hund, om hunden er klar til at gå tættere på en forstyrrelse eller ej. Om hunden er tryg ved det. Og ud fra det beslutter du, om hunden skal hjælpes ud af situationen med f.eks. Flygt, kæmp eller frys populært kaldet Party! Det er dialog, der får hunden til at føle sig mere tryg, når først hunden kender, forstår og stoler på muligheden for dialog.)