Ignorerer du din hund? Her er, hvad du skal vide!
For mange hundeejere virker ignorering af hunden som en nem og skånsom metode til at ændre uønsket adfærd. Derfor burger mange metoden med de bedste intentioner uden at tænke på stress. Man hæver ikke stemmen, og man bruger ingen fysisk straf. Det kan føles roligt og kontrolleret. Alligevel anbefaler jeg aldrig ignorering som en bevidst del af træningen, og det er der en god grund til. For ligesom dig og mig, hader hunde også at blive ignoreret. Forestil dig, hvor frustrerende og ubehageligt det er for dig at blive vendt ryggen og ignoreret – hvor langt vil du gå for at få opmærksomhed igen? Det samme gælder for en hund, som også er et socialt væsen og har brug for kontakt og muligheden for at træffe egne valg. Det styrker hundens mentale velbefindende og reducerer stress
Selvom ignorering kan synes effektiv, når man kun ser på den synlige adfærd, medfører det ofte negative konsekvenser bag facaden. Der er jo en god grund til, at metoden kan virke som et ”quick fix” og dermed tillokkende. At ignorere et socialt væsen som en hund er noget af den hårdeste straf, man kan give. Derfor er metoden ofte effektiv til hurtigt at ændre den uønskede adfærd.
Nu taler jeg selvfølgelig ikke om den helt almindelige hverdag, hvor vi af og til kommer til at ignorere hinanden, men hverdagen hvor metoden er systematisk ignorering. Prisen, det kommer med, kan være meget alvorlig. Når en hund systematisk bliver ignoreret, udsættes den for en hverdag, hvor den ikke kan forudsige, påvirke eller forstå sine omgivelser – hvilket betyder, at hunden udsættes for gentagen uforudsigelig stress.
Hvad sker der i hjernen og kroppen ved gentagen uforudsigelig stress?
Et dyreforsøg med mus viste, at netop denne type stress over længere tid ændrer både hjerne, hormonsystem og immunforsvar (Algamal et al., 2018). Disse ændringer kan forklare, hvorfor nogle (både mennesker og dyr) udvikler dybe stressreaktioner, der kan påvirke dem i lang tid efter – og i nogle tilfælde blive kroniske.
🧠 Hippocampus – hjernens “hukommelsescenter”
Hvad fandt man?
- Et vigtigt område i hippocampus, som hjælper os og hunde med at forstå omgivelserne og mærke forskel på fare og tryghed, blev mindre.
- Hjernen producerer også mindre af et stof, der normalt hjælper nervecellerne med at holde forbindelserne stærke og hjælper med at lære og huske.
Hvad betyder det?
- Når hippocampus bliver påvirket af stress, kan det blive svært at “slukke” for frygten, så både mennesker og hunde fortsat føler sig truede – selv når faren er væk.
Hvordan ser det ud hos hunde?
- En hund, der har oplevet mange uforudsigelige eller skræmmende situationer, kan blive meget vagtsom og nervøs – også i situationer, der ikke længere er farlige.
😨 Amygdala – hjernens “alarmcentral”
Hvad fandt man?
- Lige efter stress falder niveauet af nogle signalstoffer, som hjernen bruger til at sende beskeder og tilpasse sig.
Hvad betyder det?
- Amygdala styrer frygt og følelser. Når den bliver overbelastet og mister evnen til at tilpasse sig, kan det føre til langvarig angst og stærke reaktioner på små ting.
Hvordan ser det ud hos hunde?
- Det kan forklare, hvorfor nogle hunde reagerer voldsomt på lyde, fremmede mennesker eller nye steder – fordi hjernen konstant er på vagt og forventer fare.

🧪 HPA-aksen – kroppens stresssystem
Hvad fandt man?
- Niveauerne af stresshormoner i kroppen var lavere end normalt.
- Et stof, der hjælper med at regulere stress, var også lavere.
Hvad betyder det?
- Normalt stiger stresshormoner, når vi udsættes for stress, og falder så igen. Her ser man, at systemet er “udmattet” og reagerer ikke som det skal. Det gør kroppen mere sårbar.
Hvordan ser det ud hos hunde?
- En hund, der har været gentagen uforudsigelig stress, kan få et stresssystem, der enten overreagerer eller slet ikke reagerer. Det kan vise sig som:
- Meget frygt eller ligegyldighed
- Søvnproblemer
- Uforklarlige maveproblemer
- Dårlig sårheling og svækket immunforsvar
🦠 Inflammation – kroppens alarmberedskab
Hvad fandt man?
- Der var flere stoffer, der kan skabe betændelse i kroppen. Det gør kroppen og hjernen mere følsomme og kan påvirke humøret negativt.
Hvad betyder det?
- Kroppen er konstant “på vagt”, hvilket kan skade både krop og hjerne over tid.
Hvordan ser det ud hos hunde?
- Gentagen uforudsigelig stress kan svække immunforsvaret og gøre hunden mere modtagelig for sygdomme. Hunden kan virke trist, træt eller ændre sin appetit og adfærd.
Selvom det kan virke som en nem og skånsom måde, er der mange gode grunde til, at det ikke er en god ide, at du bevidst ignorerer din hund.
At ignorere en hund som træningsmetode kan måske hurtigt ændre den synlige adfærd, men prisen bag facaden kan være betydelig – med stress, angst og langvarige ændringer i både hjerne og krop. Gentagen uforudsigelig stress kan gøre det svært for hunden at føle sig tryg og føre til både adfærds- og helbredsproblemer.
Derfor er det vigtigt at gå dybere end blot overfladen og prøve at forstå, hvad der virkelig ligger bag den uønskede adfærd og sætte ind der. Når hunden får mulighed for at samarbejde frem for bare at adlyde, vokser både tilliden og trivslen. Det handler ikke om at gøre altid perfekt eller at give hunden magten – det handler om at skabe en tryg relation, hvor læring og forståelse går begge veje.
Ved at arbejde med hundens trivsel på en langsigtet og etisk måde hjælper vi den til at føle sig tryg igen og skaber et stærkt, tillidsfuldt samarbejde. Ignorering som straf er ikke bare hårdt – det kan have alvorlige konsekvenser. Hunden er et socialt væsen, der har brug for kontakt og muligheden for at træffe egne valg. Det styrker hundens mentale velbefindende og reducerer stress. Det er altid værd at vælge respekt og omsorg fremfor hurtige løsninger.
Og husk, det er helt okay at lave fejl, det gør vi alle sammen. Det vigtigste er, at vi forsøger at lære og forstå vores hunde bedre hver dag.
Kilde:
Algamal, M. M., Ojo, J. O., Lungmus, C. P., Muza, P., Cammarata, C., Owens, M. J., Mouzon, B. C., Diamond, D. M., Mullan, M., & Crawford, F. (2018). Chronic hippocampal abnormalities and blunted HPA axis in an animal model of repeated unpredictable stress. Frontiers in Behavioral Neuroscience, 12, 150. https://doi.org/10.3389/fnbeh.2018.00150
Husk:
Det kræver fagprofessionel viden og indsigt at kunne se bag adfærd, analysere den og forstå, hvorfor hunden handler, som den gør. Hvis du oplever adfærdsproblemer, så book et uforpligtende onlinemøde: https://digmighund.dk/book-traening/ – jeg vil SÅ gerne hjælpe! 🐶💕