"Det skulle jeg aldrig have gjort!"
En sætning, jeg desværre ofte hører fra hundeejere, der søger hjælp til separationsangst i forbindelse med alene hjemme. Mange har fulgt rådet om at lade hunden være alene indtil hunden "finder ro" – uanset hvor angst og utryg hunden virker, og hvor forkert det føles for ejeren.
For hunde, der ikke nødvendigvis lider af reel angst, men måske har en lidt lav frustrationstolerance, vaneprægede reaktioner eller mild usikkerhed, ændrer adfærden sig måske hurtigt i positiv retning. Når de igen og igen efterlades alene for at ”komme over det”. Men det er vigtigt at skelne mellem den type reaktion og reel separationsangst ved alene hjemme.
Når separationsangst bliver et sandt mareridt
For mange familier bliver metoden, at ”komme over det”, startskuddet til et sandt mareridt. Nu er hunden ikke kun angst for at være alene hjemme – den har også fået et traume, der skal heles, før den overhovedet kan begynde at lære at være tryg alene. Hunden generaliserer måske angsten til bestemte rutiner, dufte, lyde, steder eller tidspunkter, hvor selv små påvirkninger kan udløse stor angst. Hundens evne til at lære nyt og bearbejde erfaringer reduceres også og gør, at fremskridt ikke bare går langsommere, men at der fremover også nemt kommer tilbagefald.
Undgå dobbelt arbejde
Det sikre valg er en trinvis og tryghedsbaseret tilgang, hvor hunden ikke er alene længere end den er klar til. Det kan være et tegn på, at I skal tage et skridt tilbage i træningen, hvis din hund ofte har brug for, at du går ind og hjælper den med at falde til ro.
Den gode nyhed er, at det er dobbelt arbejde at træne alene hjemme, når du selv er hjemme – så det trin kan du roligt springe over. Hunden ved godt, at den ikke er alene i hjemmet. Problemer med adskillelse i hjemmet har ofte en helt anden årsag end separationsangst forbundet med at være alene hjemme. Det kan f.eks. handle om social motivation eller nysgerrighed. Nogle hunde reagerer med uro på afgrænsning i hjemmet, selv når de ikke er alene – det er ikke nødvendigvis separationsangst, men kan handle om utryghed ved indespærring.
Separationsangst opstår ikke af kærlighed
Netop fordi metoden til løsning af separationsangst i forbindelse med alene hjemme, hvor hunden overlades til selv at ”komme over det” nogle gange virker hurtigt, kan det være svært for dem, der vælger en trinvis og tryghedsbaseret tilgang, at få forståelse fra omgivelserne.
De kan føle, at de er skyld i deres hunds separationsangst, fordi de forkæler og overbeskytter. Men er det sandt?
Øh, nej! Så kort kan det siges! Separationsangst opstår ikke af kærlighed og omsorg – den opstår, når hunden føler sig utryg og er alene længere, end den er klar til.
Så hold fast
Det kræver faktisk ret meget mod at tage den langsomme vej. At stå fast, når omgivelserne mener, du "forkæler" hunden.
Men du vælger ikke den nemme løsning – du vælger den trygge. Du lytter til din hund og møder den dér, hvor den er.
Det er ikke svaghed
Det er empati, det er basis for en tryg relation, og det er det bedste, du kan give din hund. Det skaber trivsel i hverdagen – for både dig og din hund!
Del gerne denne viden
Der er meget misinformation om separationsangst, og mange hundeejere føler sig usikre på, om de gør det rigtige. Ved at dele denne viden kan vi hjælpe flere til at føle sig trygge ved at vælge en trinvis og tryghedsbaseret tilgang – og få den støtte, de fortjener, fra deres omgivelser.
Find flere råd og inspiration til håndtering af separationsangst: digmighund.dk/separationsangst.
Hvordan træner du din hund til at være alene?
Træning af separationsangst hos din hund handler om at lære din hund, at det er trygt at være alene. Det kræver tid, tålmodighed og en systematisk tilgang.
- Start med korte adskillelser: Hvis din hund bliver stresset, så snart du går ud af døren, skal du starte i det små. Gå kortvarigt ud af døren og kom tilbage, før din hund når at blive urolig. Øg gradvist tiden, så din hund langsomt vænner sig til at være alene.
- Undgå store afskedsscener: Når du forlader hjemmet, så gør det uden dramatik. Hvis du viser stor følelsesmæssig reaktion, kan det forstærke din hunds angst.
- Aktivér din hund mentalt og fysisk: En hund, der er mentalt og fysisk stimuleret, har lettere ved at slappe af. Sørg for, at din hund får nok motion og mentale udfordringer, inden du efterlader hunden alene.
- Træn gradvist op til længere perioder alene: Det er vigtigt, at du ikke efterlader din hund i flere timer fra dag ét. Træningen skal bygges op langsomt, så hunden ikke oplever panik.
Husk:
Det kræver fagprofessionel viden og indsigt at kunne se bag adfærd, analysere den og forstå, hvorfor hunden handler, som den gør. Hvis du oplever adfærdsproblemer, så book et uforpligtende onlinemøde: https://digmighund.dk/book-traening/ – jeg vil SÅ gerne hjælpe! 🐶💕
Tjek
https://malenademartini.com/for-trainers/separation-anxiety-training-certificate-program/